Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας για την «Πολιτεία 2.0»

Η πρόταση με τον τίτλο «Politeia 2.0 – Democracy reborn» απέσπασε το βραβείο Κοινού στον 1ο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η πρόταση περιέλαβε τα αποτελέσματα των μέχρι τότε διεργασιών της πιλοτικής εφαρμογής της πλατφόρμας, τα οποία συγκροτήθηκαν σε ένα στρατηγικό πλάνο δράσης και προϋπολογισμό από μία διεπιστημονική ομάδα νέων Ελλήνων. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ως στόχο την προώθηση της δημιουργίας καινοτόμων ιδεών και την αναγνώριση/ επιβράβευση αυτών που υπόσχονται σημαντικές κοινωνικές παροχές ή που επιδεικνύουν βέλτιστες πρακτικές με απτά, κλιμακούμενα αποτελέσματα. Στοχεύει στη δημιουργία της κοινωνικής αξίας παράλληλα με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρόταση «Politeia 2.0 – Democracy reborn» μετά την πρόκρισή της στον τελικό του διαγωνισμού παρουσιάστηκε στις 29 Νοεμβρίου το 2012, στο Λουξεμβούργο, όπου και απέσπασε το βραβείο Κοινού. Kατά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομάδας υποδέχτηκαν τις πιο ένθερμες και υποστηρικτικές δηλώσεις από την κριτική επιτροπή και το κοινό, που χειροκροτούσε με το σύνθημα “Go Greece!“ αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως μεγάλο νικητή του Διαγωνισμού. Χαρακτηριστικά, μέλη της κριτικής επιτροπής τόνισαν τη σημασία των 3 ελληνικών συμμετοχών στον τελικό παρά τις δύσκολες συνθήκες για τη νεολαία στην Ελλάδα, και έδωσαν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι μέσα από την κρίση θα γεννηθούν οι πιο καινοτόμες ιδέες κοινωνικής δράσης.

Το χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ χρησιμοποιείται για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών εξόδων της κοινωνικής πλατφόρμας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0.