Διεθνής Συνάντηση για τη Συμμετοχή Πολιτών

Διεθνής Συνάντηση για τη Συμμετοχή των Πολιτών: “από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας”

Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση για τη Συμμετοχή των Πολιτών στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα. Στην ολοήμερη συνάντηση παρουσιάστηκαν εγχειρήματα από ερευνητές και ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών συμμετοχής πολιτών στη λήψη αποφάσεων “από την πλατεία της γειτονιάς, έως το Σύνταγμα της χώρας”.

[Παρακολουθήστε τις παρουσιάσεις της Διεθνούς Συνάντησης για τη Συμμετοχή των Πολιτών εδώ]

 

Οι Ισλανδοί Margrét Tryggvadóttir και Bjarni Jonsson μοιράστηκαν εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στη δημιουργία ενός Συντάγματος για την Ισλανδία από τους πολίτες. Οι προκλήσεις κατά την εφαρμογή του εγχειρήματος, η οικονομική κρίση και τα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετώπισε η χώρα θυμίζουν αρκετά τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Ο Daniel Reagan από το London School of Economics παρουσίασε το έργο “Crowdsourcing  το Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου” που υλοποιείται μέσω της διάδρασης των πολιτών μέσα από το διαδίκτυο, ενώ η Alia Mossalan από την Αίγυπτο παρουσίασε δημιουργικές Συνταγματικές πρωτοβουλίες πολιτών την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης. Τέλος, ο Etienne Chouard παρουσίασε την πρωτοβουλία  «Plan C για ένα Σύνταγμα των πολιτών»  που στοχεύει στην δημιουργία μιας νέας γαλλικής συνταγματικής συνθήκης από τους πολίτες. Η  πρωτοβουλία Plan C δίνει έμφαση στην μεθοδολογία της κλήρωσης και στην  ευαισθητοποίηση  του κοινού μέσα από εργαστήρια πολιτών.

Κοινή διαπίστωση με το τέλος της ημερίδας είναι η επιτακτική ανάγκη για διερεύνηση νέων τρόπων διακυβέρνησης και η δυναμική της συλλογικής νοημοσύνης.

Οι ξένοι ομιλητές συμμετείχαν στο 2ο Εργαστήριο Πολιτών που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Σμύρνη την επόμενη ημέρα και δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την μεθοδολογία “Σύνταγμα 2.0” για το σχεδιασμό ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα από τους πολίτες.