Διεθνής συνάντηση στην Ισλανδία για το μέλλον της Δημοκρατίας

#messagetoiceland

Διεθνής συνάντηση ερευνητών και ακτιβιστών για το μέλλον της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας 20-22 Μαίου 2016 με την συμμετοχή της ομάδας Πολιτεία 2.0: πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας.

Aπό την οικονομική κατάρρευση του 2009, μέχρι την καταδίκη κορυφαίων τραπεζιτών και την πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού με αφορμή το σκάνδαλο Panama Papers, η Ισλανδία έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ως ένα πεδίο βαθέων κοινωνικοπολιτικών τομών. Το 2012 οι πολίτες δημιούργησαν ένα Νέο Σύνταγμα για την χώρα, το οποίο σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο ως ηχηρό κοινωνικό αίτημα, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν την σύσταση της πρώτης  στην ιστορία κυβέρνησης του Κόμματος Πειρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτειακής μετάβασης οι Ισλανδοί προ(σ)καλούν ανθρώπους της θεωρίας και της πράξης να εξετάσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατίας σε ένα τριήμερο πρόγραμμα συζητήσεων, παρουσιάσεων και εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσουν το Εθνικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Αρχικά θα συζητηθούν θεωρητικές προσεγγίσεις για την “έξυπνη Δημοκρατία” και τον συμμετοχικό σχεδιασμό συνταγματικών θεσμών από κορυφαίους ακαδημαϊκούς όπως ο Lawrence Lessig (Πανεπιστήμιο Harvard). Την δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν καινοτόμα “πειράματα δημοκρατίας” από την Ευρώπη και την Αμερική, με το παράδειγμα της Ισλανδίας στο επίκεντρο της συζήτησης. Από την Ελλάδα έχει κληθεί να παρουσιαστεί το εγχείρημα Σύνταγμα 2.0, μία πρότυπη διαδικασία σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα από τους πολίτες για τους πολίτες που αναπτύσσεται στη χώρα μας από το 2012. Το τριήμερο θα κλείσει με εργαστήρια για κοινή στοχοθέτηση και δράση καθώς και την παρουσία διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και ακτιβιστών.

Το παράλληλο βίωμα κρίσης στην Ισλανδία και την Ελλάδα και τα κοινωνικά αντανακλαστικά στις δύο χώρες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ερευνητικών οργανισμών και διεθνών ΜΜΕ. Η συμμετοχή της ομάδας Πολιτεία 2.0 στη διοργάνωση αυτή έχει στόχο την περαιτέρω ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την “από τη βάση” πολιτική καινοτομία  και την σύναψη στρατηγικών συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.

Οι Ισλανδοί αναρτούν “κόκκινες κάρτες” στις εισόδους των σπιτιών τους διαμαρτυρώμενοι έτσι για τις παραβιάσεις που συμβαίνουν στο τερέν της πολιτικής. Ταυτόχρονα προσκαλούν πολίτες από όλο τον κόσμο να στείλουν τα δικά τους μήνυματα στην Ισλανδία πάνω σε “κόκκινες κάρτες” χρησιμοποιώντας το hashtag #messagetoiceland και να συμμετέχουν σε έναν διεθνή διάλογο για μέλλον της Δημοκρατίας.

Σελίδα διοργάνωσης: Future of Democracy

Hashtags: ##messagetoiceland #Greece #syntagma2

Επικοινωνία: [email protected]

Ιστοσελίδες: www.politeia2.gr | www.syntagma.politeia2.gr | www.portal.politeia2.gr

Η πρωτοβουλία αυτή για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.LOGOS_SAMEratio_Horiz_GR

 

Ευχαριστούμε θερμά το ταξιδιωτικό πρακτορείο Everest Travel για την υποστήριξη!