Eκκίνηση έργου “Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας”

Mε εναρκτήρια εκδήλωση/παρουσίαση στο InnovAthens στις 9 Οκτωβρίου ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου “Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας”.

«Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας» αποτελεί ένα έργο συνεργασίας τριών μη κερδοσκοπικών οργανισμών για την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου και της αποτελεσματικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών, εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη μετάβασης της Πολιτικής προς νέες εφαρμογές.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό των διαδικασιών σχεδιασμού και λήψης πολιτικών αποφάσεων. Το έργο αποτελεί μία από τις φάσεις υλοποίησης του κοινωνικού εγχειρήματος «Politeia 2.0 – democracy reborn» που το 2012 βραβεύτηκε με ευρωπαϊκό βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας, προτείνοντας δημιουργικές και συμμετοχικές τακτικές μετάβασης της πολιτικής προς νέες εφαρμογές.

Γιατί επιλέχθηκε η λέξη «πλατφόρμα»;

Στην επιστήμη της Πληροφορικής με την έννοια πλατφόρμα εννοούμε έναν ψηφιακό χώρο μέσα στον οποίο μπαίνουμε με δική μας βούληση για να αποθηκεύσουμε, να αντλήσουμε και να συνθέσουμε απόψεις και πληροφορίες συλλογικά. Παράλληλα, η έννοια πλατφόρμα χρησιμοποιείται και για φυσικούς ή (διαλειτουργικούς) χώρους οι οποίοι διευκολύνουν κοινωνικές διεργασίες λειτουργώντας ως η βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί  μία ομάδα για να δημιουργήσει αποτελεσματικότερους και πιο επίκαιρους τρόπους συνεργασίας για ένα σκοπό.

Tι ακριβώς κάνει ;

Η «Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας» στοχεύει  στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Κοινωνίας των πολιτών και τη διευκόλυνση της εφαρμογής της Δημοκρατίας στο δημόσιο και πολιτικό βίο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναπτύσσει με τη συμμετοχή πολιτών και ομάδων  τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Έρευνας:συγκριτική έρευνα συνταγματικών θεσμών διαφόρων χώρων για τα πολιτικά δικαιώματα και το θεσμικό ρόλο της Κοινωνίας Πολιτών
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα συμμετοχικού σχεδιασμού,  συμμετοχικής ηγεσίας και σύγχρονων κοινωνικών τεχνολογιών διαβούλευσης (world café, open space, future workshop)
  • Εργαστήρια καινοτομίας για την ανάπτυξη πρότυπων διαδικασιών συμμετοχικής λήψης αποφάσεων σε τοπική και εθνική κλίμακα, με πιλοτικές εφαρμογές για α) την ανάπλαση της πλατείας Βαρβακείου στην Αθήνα (www.pedio-agora.gr) και β) τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες, για τους πολίτες (www.syntagma.politeia2.gr)
  • Εφαρμογές και δράσεις διάχυσης νέας γνώσης και πληροφορίας για το έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και για τις δυνατότητες δημοκρατικών και συνεργατικών εφαρμογών στη σύγχρονη εποχή
  • Διοργάνωση διεθνούς διεπιστημονικής σύσκεψης με αντικείμενο την Πολιτική Καινοτομία
  • Ανοιχτά τεχνολογικά εργαλεία συνεργασίας για διατοπικές κοινότητες και συμμετοχής πολιτών
Περισσότερες πληροφορίες

Ο σχεδιασμός, συντονισμός και η διάχυση του έργου πραγματοποιείται από τρεις δραστήριες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αναπτύσσοντας παράλληλα συνέργειες με άλλους φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, πρωτοβουλίες και τοπικές ομάδες πολιτών.

  • Place Identity gr– Συνεργατικοί Σχηματισμοί για την ταυτότητα τόπου και τη συμμετοχή των πολιτών
  • Culture Polis– φόρουμ πολιτισμού, βιωσιμότητας και καινοτομίας
  • SciFYScience For You  εταιρεία πληροφορικής που ακολουθεί την αρχή της δωρεάν στο κοινό διάθεσης των όποιων έργων της με ελεύθερες άδειες χρήσης.

*Το έργο για την περίοδο Σεπτέμβριος 2014- Απρίλιος 2015 χρηματοδείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ιστοσελίδα του έργου: www.politicalinnovation.gr